Elöljáróban sajnálattal közlöm, hogy a Tátra második része nem készült el. Amit terveztem, az kevés volt és nem elég érdekes. Idén még gyűjtök hozzá anyagot, ha elég lesz, megírom azt is.

Ami viszont sikerült, az a Nőtincset Katalinpusztával, pontosabban az Óriások Pihenőjével összekötő út kijelölése és az általunk való bejárása.

Az úthoz - piros kereszt jelöléssel - a nőtincsi focipályánál csatlakoztunk, innen a már sokszor látott, nehézgépjárművek által kitaposott út vezet az elágazóig, ami Nőtincs felől nehezen fedezhető fel, jelölés hiányában.

Nőtincstől az első szakasz, árnyék nélkül, visszafelé nézve. A háttérben így Nőtincs látható.

Visszafelé egyértelmű az irány, tehát visszafelé kell jönni, ami már csak azért is jó, mert Nőtincsen több szálláshely várja az utazókat, és folytatható a túra Felsőpetény felé a Reformáció Emlékútján, így érve el az országos kéktúrát. Az elágazástól - bal oldalon fákkal szegélyezett úton - egy rövid séta után elérjük az erdőt, némi emelkedővel (kb. 2,5 km-re a starttól).
(Itt álljon még két kép, az egyik az elágazó környéke, a másik a folytatás, mert ezután elaludt a gyerek, olyankor pedig már nincs fényképezés, csak tojáshéjon való egyensúlyozás és jellemzően lejtő, ami a bokára és térdre nincs jó hatással)

Egyre többször kéredzkedik le, így legutóbb kb. 1 km-t a saját lábán tett meg.
Túra után jár a pihenés

Ez most, nyár végén derékmagasságig érő csalánnal volt tele, ajánlott hát a zárt, nem testhez simuló öltözék, évszaktól függetlenül. Felérve a dombra a túra legszebb részéhez érünk, ahol ritkás fák között bolyongva, a jelölésekre támaszkodva egy ideig a gerincen, aztán kb. 4km-re a starttól erős lejtéssel elérünk egy völgyhöz, ahol egy rövid vízszintes séta után megkezdődik az utolsó lejtő, a végén az Óriások Pihenőjével. A túra eddigi szakasza kb. 5 km. Innen több lehetőségünk van folytatni, mi a katalinpusztai játszóteret céloztuk meg a kék kereszten. Lehetőség van még a Pest megyei piroson is elérni a kirándulóközpontot.
 
Ha viszont visszavágyunk a faluba,akkor Ősagárd felé a piroson, később a kéken kb. 8 km-es túrával lehet eljutni. Innen kb. 7 km Felsőpetény, ahonnan még további 7 km-t sétálva a Reformáció Emlékútján, visszatérhetünk Nőtincsre, így összesen 27 km-t megtéve. A pirosról nincs tapasztalatunk, csak a kékről, ami szintén elérhető az Óriások Pihenőjétől, így a túra 30 km-re dagad és egy kicsit nagyobb szintkülönbséget kell megtenni, hiszen a kék első szakasza a Naszály megmászásával jár.

És tévedtem a képeket illetően, mert van még egy alvós kép, amit mobillal készítettem:

Advertisement

A túra útvonala elérhető az opentsreetmapson, így többféle mobilos appon keresztül is. Én a Locust használom, nekem megfelel. https://turistautak.openstreetmap.hu/

Albert szavaival élve: Túrázzatok minden nap!

innen a rögzített út tölthető le, kmz formában, amit a google earth szeret, a gpx feltöltését Horváth Zsoltnak köszönhetjük:

Advertisement

https://turistautak.openstreetmap.hu/gpxnz.php?gpx=gpxup/2017-09-10_11-04-17.gpx